keskiviikko 20. marraskuuta 2013

205. Norsu ja hiiri


Tämä blogi oli vähällä kaatua. Pariin viikkoon ei hiiskaustakaan. Eikä Viljo Vähänenkään ilmestynyt ovelleni. Tuntui kuin olisin ollut purjehtija, joka ajautui loputtomaan pläkään eikä pikkuriikkisessä bensatankissakaan ollut tippaakaan.

Se johtuu otsakkeesta.

Miksi ihmeessä piti tarttua aiheeseen, jota en tunne, mutta joka jäi pyörimään päässäni kuin väkkärä eikä siitä tuntunut saavan mitään otetta!

Luin Plinius vanhempaa (vuodelta 77, siis kahden kirveen vuodelta), joka selitti, etteivät norsut voi sietää hiiriä eivätkä ne koske ruokaan, jota hiiret ovat nakertaneet. Siitä syntyi tarina norsujen hiirikammosta, ja vaikka se on moneen kertaan kumottu harhaoppina, se elää edelleen. Sitkeästi.

Oli pakko tunkeutua Freudin ja Jungin aarrekammioon, piilotajuntaan, vaikka tiesin, ettei minulla ole sinne avainta. Vain pelkkä ajatus.

(Assosiaatio syntyi ajatuksesta, että kun jätimme Madamen kanssa 75-vuotishipat väliin, niin päätimme järjestää ”Kahdenkirveen iltamat” kahden vuoden kuluttua)

Osoittautui – aivan yllättäen – että kahdella kirveellä ovi aukeaisi.

Se tapahtui pari päivää sitten, kun osallistuin yli seitsemänkymppisten ukkojen seniorilounaalle, jossa yli yhdeksänkymppinen kaveri kertoi, mitä totuuden etsintä hänen mielestään tarkoittaa.

Olin pelkkänä korvana. Tästäkö tuuli nousisi ja tarttuisi purjeisiini?

Totuus on kaunis asia. Sitä kannattaa tavoitella, ja sitä kaikki (huomatkaa siis, ihan kaikki) etsivät.

Totuus on kirves numero yksi.

Mutta se on hyödytön, vaarallinen ja tuhoisa, jos se suljetaan omaan karsinaansa, omaan tyrmäänsä paksujen kaltereitten taakse.

Maailma on täynnä ”totuuksia”, toinen toistaan parempia, mutta ne ovat  omissa karsinoissaan vähäpätöisiä ja voimattomia. Yksi voi olla ”hiiri”, toinen ”norsu”, muttei kummallakaan ole siipiä, joilla voisi lentää vapauteen.

Vapaus onkin kirves numero kaksi.

Ilman vapautta totuudet ovat arvottomia. Jokainen totuus, joka on kytketty omaan karsinaansa on arvoton.

Ainoa keino taikka ase, joka tällaisella totuudella on käytössään, on pelko. Pelko siitä, että joku tulee ryöväämään sen, että joku on parempi tai voimakkaampi.

Juuri tämän seikan Gaius Plinius Secundus, roomalainen sotilas, kirjailija ja luonnontutkija toi esille. Ihminen on vain yksi eläinlaji, osa luontoa siinä missä norsu ja elefanttikin. Keskustelua ihmisen biologisesta ja sosiaalisesta ylemmyydestä (älykkyydestä) käytiin varmasti tuhansia vuosia ennen Pliniusta ja keskustelu jatkuu kiihkeänä edelleen. Sitä käytiin tietysti myös seniorilounaalla.

Luonnonvoimien edessä ihminen on yhtä voimaton kuin eläin, kasvi tai kallio. Sen sai Plinius vanhempikin kokea, kun hän meni elokuun 24. päivänä vuonna 79 tarkkailemaan Vesuviuksen purkausta ja pelastamaan hätään joutuneita ihmisiä.

Google kertoo tarinan lopun näin: ”Hän lähti laivastoineen Stabiaehen, jonka arvioi olevan tarpeeksi kaukana purkauksesta. Hän ei kuitenkaan osannut varautua purkauksen myrkyllisiin kaasuihin. Kaasut kulkeutuivat hänen keuhkoihinsa ja hän tukehtui. Näin Pliniuksesta tuli purkauksen kuuluisin uhri.”

Tarina norsujen hiirikammosta ei olisikaan säilynyt elossa tuhansia vuosia, ellei se kertoisi jonkin ylivoimaisen suuren (eläimen, ideologian, uskontokunnan, maan tai valtion) ja äärimmäisen pienen välisestä (jatkuvasta ja kaikkialla ilmenevästä) valtataistelusta.

Tälle taistelulle ei näytä olevan loppua, eikä Pliniuksen norsu-hiiri tarinakaan esitä mitään ratkaisua. Se on vain kuvaus tosiasiallisesta tilanteesta.

Tänä päivänä näyttää siltä, että kaksi ylisuurta voimaa ovat sulkeneet totuuden omiin häkkeihinsä: uskonto ja politiikka. Molempien sisällä käydään ankaraa norsu-hiiri taistelua, mutta tällaista, sisäistä pikku kahinointia paljon merkittävämpi on megaluokan taistelu poliittisten ideologioiden ja uskontojen välillä. Siinä taistelussa on vaikeimpana ongelmana se, että osapuolet ovat kietoutuneet niin pahasti yhdeksi valtaisaksi käärmeeksi, ettei Pliniuksen norsu-hiiri vertaus juurikaan auta.

Se on kuin Gordionin solmu, joka aukeaisi vain miekan iskulla. Mutta mitä sekään hyödyttäisi? Väkivalta synnyttää väkivaltaa ja pian tilanne palautuisi ennalleen – tai pahentuisi entisestään.

On vain yksi teräslanka joka sitoo kaiken yhteen: pelko! Kaikki pelkäävät kaikkia!

Ja vasta nyt - pystyttyäni melomaan blogini irti päkästä – muistan, mistä ajatus norsusta ja hiirestä syntyi päässäni.

Se oli nimimerkki Takkiraudan kirjoitus ”Konservatiivinen vallankumous tulee. Oletko valmis?”. Se kuului sarjaan ”Etiikkansa kullakin” (5.11.2013).

Nousin kapinaan, mutta en saanut airojani veteen. En jaksanut lähteä kuuntelemaan Sixten Korkmanin ja Hannu Taanilan keskustelua yliopistolle aiheesta Karl Marx: Se vanha vainooja?

Mutta juuri tuo ajatus, että poliittinen konservatismi olisi ”norsu”, joka tulee ja lyö ”hiiret” laudalta, tuntui niin oudolta ja omituiselta, että se pakotti avaamaan piilotajuntani aarrearkun.

Toistaiseksi siitä ei ole kuitenkaan ollut muuta hyötyä kuin se, että pääsin irti päkästä.

Viljo Vähäsen kanssa jatkamme varmaankin keskustelua Pataässässä ennen joulurauhaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti