perjantai 20. huhtikuuta 2018

632. Limanuljaska 180420

"Rikkuria on pidetty perinteisesti saastana, joka haisee pahalta ja sen haju ei lähde pesemälläkään pois. Mikäli jotkut kuitenkin syyllistyvät rikkurointiin, näiden onnettomien limanuljaskoiden nimet tulee kirjata ylös jatkotoimia varten." (Puheet kovenevat betonilakossa. Talouselämä. 19.4.2018)
Viljo Vähäsellä ei ollut sienikirjaa mukanaan. Ei tietenkään. Vasta hetki sittenhän Ryssänkärjen polut olivat jäisiä ja roskaisia lumikasoja oli vieläkin jäljellä varjoisissa notkelmissa. Korvasienetkin saavat odottaa pitkän tovin ennen kuin ilmestyisivät näkyville. Ei ollut vielä sienien vuoro.
”Mutta rakennusalalla vaha ay-retoriikka kukoistaa, vaikka isoja lakkoja ei ole ollut sitten vuoden 1986. Vapaamatkustajia ei siedetä. Rikkurit haisevat. Iäkäs järjestöpäällikkö selvittää vanhasta muistista, että kun nimi ja naama on muistissa, jäsenet eivät ota mukaan työkuntiin. Sitä se haiseminen tarkoittaa.”
Muisteltiin kuitenkin Viljon kanssa, että epäilyttävästä nimestään huolimatta limanuljaska on hyvä ruokasieni. Sitä pitää vai osata käsitellä oikealla tavalla.
Sienikirjoissa sanotaan, että varsinkin kostealla säällä aikuisetkin yksilöt voivat olla hyvin limaisia ja että ne on syytä puhdistaa jo metsässä heti poimimisen jälkeen, jotta ne eivät pääse mustaamaan sienikoria ja muita sieniä.
”Niin. Rikkurit ovat ryhmäkurin kannalta vahingollisia ja vaarallisia olentoja. Ne saastuttavat lähiympäristönsä ja vaarantavat koko joukon maineen. Ne ovat inhottavia piikkejä johtoportaan istumalihaksissa. Gluteus maximus dexter ei voi niitä sietää.”
”Tällaisia piikkejä on nyt ilmestynyt myös valtakunnan politiikan näyttämölle, eduskunnan valtiosaliin. Ehkä niille löytyy sienikirjasta sivistyneemmän tuntuinen nimi. Kukapa nyt tohtisi kutsua maailmanmainetta saavuttanutta purjehtijaa limanuljaskaksi.”
Tästä olimme Viljo Vähäsen kanssa samaa mieltä.
Politiikan retoriikka on meillä ehkä hieman lempeämpää kuin ay-retoriikka, vaikka saamme kyllä kuulla Atlantin takaa nykyisin aika rämäkkää puhetta koskien sikäläistä poliittista johtoa.
Esimerkiksi ”Eloveena-tyttö” on ihan pehmeä, jopa runollinen lempinimi.
Mutta ehkä politiikan kommentaattorit olivat eduskuntatalon valtiosalissa nähdyn shown suhteen aivan oikeassa, kun he totesivat, että puolueiden hajoamistendenssi ei ole vain suomalainen ilmiö, vaan samaa tapahtuu nyt muuallakin Euroopassa.
Vanhat puolueet eivät tahdo mahtua vanhoihin karsinoihinsa, vaan entistä useampi yrittää kiivetä aitojen yli. Kohti uutta valoa?
Edelleenkin pätee se vanha sanonta, että ruoho näyttää vihreämmältä  aidan toisella puolella.
Sen ovat meillä saaneet kokea viimeksi Perussuomalaiset ja siinä kurimuksessa näyttää Maalaisliittokin jatkuvasti elävän. Eivätkä muutkaan puolueet ole välttyneet tämän pahanhajuisen mielikuvan vaikutuksilta.
Aivan oman lukunsa näyttää nyt muodostavan Ranskasta virinnyt uusi liike joka pani sikäläisen puoluelaitoksen aivan sekaisin.
Sen varaan näyttävät Kokoomuksen purjehtia ja Sdp:n ex-puoluesihteeri nyt laskevan.
Viljo kiteytti kuitenkin tämänkertaisen kävelyretkemme tuloksen aika osuvasti:
”Vanhat rakenteen voivat kyllä kirskua ja päästää ilmoille erilaisia hajuja ja värejä, mutta todelliset muutokset tapahtuvat hitaasti. Äärimmäisen hitaasti. Se on poliittisen konservatismin lahja vauhtisokeille.”










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti