maanantai 8. lokakuuta 2012

118. Populismista 121008


Myrskynsilmässä on taas tungosta. Sinne näyttää ahtautuvan porukkaa aina silloin, kun kriisi uhkaa. Ehkä ihmiset etsivät sieltä rauhaa. Sanotaanhan, että mitä rajumpi tornado on syntymässä sitä suurempi ja rauhallisempi silmä sillä on. Siellä saattaa paistaa jopa aurinko, vaikka tuhoisat tuulet kiertävät rajulla vauhdilla kehää.

Hyvin harva ihminen lienee tallustellut myrskyn silmässä. Konkreettisesti. Omilla jaloillaan. Useampi on ehkä katsellut sitä korkealta satelliitin kiiluvan silmän avulla. Vielä useammat ovat retkeilleet siellä mielikuviksensa siivillä.
Kuten Olli Rehn, talouskomissaari. Tai Henning Mankelin roolihahmot Kurt Wallader ja Martin Beck.

Poliittinen populismi pilkkaa eliittiä ja kiihottaa kansaa. Sen ruokahalu on sitä suurempi mitä syvemmästä kriisistä on kysymys.

"Tavalliset ihmiset" nostivat Adolf Hitlerin valtaan ja pitivät hänet siinä asemassa siihen saakka kun luurangoiksi laihtuneet "kansan viholliset" pääsivät vapaiksi keskitysleireiltä.

Tavallisen kansan populuksen edustajat ovat historian kuluessa usein vääntyneet hirviöiksi eri puolilla maapalloa.

Yksi tämän tuhoisan kierteen monista historioista on kerrottu Stéphane Courtoisin et. kumpp. teoksessa "Kommunismin musta kirja".

Pelkään pahoin, että  se porukka, joka on nyt ahtautumassa myrskynsilmään, kulkee samoissa jalanjäljissä.

Kun joku esiintyy "aitosuomalaisena" tai "perussuomalaisena", oma varoituslamppuni syttyy.

Populismille on ominaista esittää "ohjelmansa" yksinkertaisten, tunnepitoisten lauseiden tai huudahduksen muodossa. "Kyllä kansa tietää" tai "Nyt tuli jytky".

Aatepolitiikan tutkijat korostavat, ettei populismi ole mikään ideologia, vaikka se yrittää luoda itsestään kuvan vaihtoehtona "vanhoille puolueille" siis vaihtoehtona vasemmistolle ja oikeistolle.

Tässä mielessä "keskitie", jolle on muodostunut paha liikennetungos, on perusluonteeltaan pelkistettyä populismia.

Tähän ruuhkaan toi oman hajunsa Risto Volanen, joka kommentoi Olli Rehnin uutuuskirjaa ”Myrskyn silmässä - Eurokriisistä eteenpäin” (Otava 2012): "Keskustan selkeästi argumentoidun suomalaisen realismin linjan niputtaminen kaikkea vastustavaksi populismiksi on yllättävää."

Populismia on vaikea perustella järkevillä argumenteilla.

"Suomalainen realismi" kiteytyy R. Volasen suussa lauseeksi "Tästä eteenpäin jokainen syö omaan laskuunsa". Se vaikuttaa hyvin järkevältä. Se uppoaa kansaan, joka tietää paljonko omassa lompsassa on kulloinkin rahaa. Mutta perimmältään se on aivan yhtä järkevä kuin Veikko Vennamon iskulause "kyllä kansa tietää".

Kilpailu populistisilla iskulauseilla on vaarallista.

Amerikkalaiset "teekutsut" ja Kokoomuksen "Toivo" ja "Työväenpuolue" kuuluvat tähän sarjaan.

Ne sopivat poliittisen konservatismin ideologiaan yhtä hyvin kuin eau de cologne lihapullakastikkeeseen.

Joka tapauksessa pidin Risto Volasen historiallisesta perspektiivistä: 
"EU:n kehittämisessä oli alun perin virhe luulla, että 30-vuotisen sodan seurauksena vuonna 1648 syntynyt Westfalenin valtio sulaisi pois EU:n komission ja parlamentin tieltä."

Onkohan tässä se "valuvika", josta on puhuttu jo vuosikausia?

Aikoinani yritin vakuutella, ettei sutta pitäisi päästää vapaaksi. Silloin tarkoitin sudella "vapaata markkinataloutta". Nyt se on saanut jolkutella ihan vapaasti sen jälkeen, kun Berliinin muuri murtui. Siitä alkaa olla jo kohtuuttoman pitkä aika.

Puheet rahoitusmarkkinaverosta ja veroparatiisien sulkemisesta tuntuvat luonnollisilta ja järkeviltä jatkeilta sekä "Susiko vapaaksi"- keskustelulle että "Westfalenin valuvian" korjaamiselle.

Toivottavasti tämä keskustelu purkautuu ulos myrskynsilmästä tai jää  ainakin henkiin, jos/kun myrsky laantuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti