maanantai 28. toukokuuta 2018

640. Jytky ja räjähdys 180728

Italiassa räjähti, kun sikäläinen presidentti ei hyväksynyt äärioikeistolaista professoria valtiovarainministeriksi ja seurauksena oli hallituskriisi.
Heti tuoreeltaan emme tienneet Viljo Vähäsen kanssa, johtaako  tämä ennenaikaisiin vaaleihin vai onko seurauksena samanlainen näytelmä, jonka tuloksena meillä hallitus sai jatkaa tehtävässään huolimatta siitä, että presidentin luottoministeriltä katosi kokonaan parlamentaarinen tukijalka.
Aamuaurinko helotti jo kuumana Ryssänkärjessä, kun katselimme purjeveneitä ja kuulostelimme lokkien pesäkiljunta Tiiraluodolta.
Viljo aloitti.
”Ei se ole mikään leikin asia. Suomalainen jytky johti kivuliaaseen ja pitkään hallituskriisiin, jonka lopputuloksena saattavat olla ennenaikaiset vaalit jo syksyllä. Italialainen räjähdys voi  johtaa samaan lopputulokseen paljon lyhyemmässä ajassa.”
”Helteet yllättivät pohjoisen kansan. Nyt ollaan jo ylitetty perättäisten hellepäivien ennätys eikä loppua ole tiedossa. Ehkä se kuvastaa suomalaisen politiikan sitkeyttä, suoranaista jääräpäisyyttä. Italiassa ihmiset ovat tottuneet kuumuuteen. He sietivät oman Mussolininsakin, vaikka riehaantuivatkin siitä aikoinaan. Ehkä etelän temperamentti auttaa tällä kertaa nopeampiin ratkaisuihin.”
- Meidän politiikassamme on hivenen enemmän sitkeyttä ja varovaisuutta kuin italialaisilla. Meidän ylitsemmehän eivät vieraat sotajoukot ole marssineet sen jälkeen, kun savutimme itsenäisyytemme, mutta italialaiset ovat kokeneet tässä suhteessa paljon kovempia aikoja.
”Näinkin voidaan tietysti sanoa, mutta on hyvä muistaa, että meidän jytkyämme verrattiin heti tuoreeltaan muun Euroopan äärioikeistolaisiin liikkeisiin eikä sitä sillä suunnalla ole vieläkään unohdettu. Italian räjähdys on kuitenkin paljon vakavampi ja vaarallisempi osoitus äärioikeiston esiinmarssista Euroopassa. Unkari ja Puolahan ovat siitä olleet jo pitemmän aikaa selviä merkkejä. Nyt Ruotsikin seuraa samaa aaltoa.”
- Mutta eikö meidän presidenttimme tehnytkin viisaasti, kun antoi jytkyn pysyä hallituksessa, vaikka se mureni käytännössä palasiksi! Ehkä niin pitäisi tehdä myös Italiassa?
”Ehkä ja ehkä. Sitä on vaikea sanoa. Eihän meillä ole sellaista painoarvoa Euroopassa kuin Italialla tai vaikkapa pikkuisella Kreikalla, jotka ovat kuuluneet Euroopan unioniin iät ja ajat ja joiden selkänojana on aina ollut sotilasliitto Nato.”
”Mekin joudumme tietysti purjehtimaan äärioikeiston myllertämillä merillä eikä meidän jytkyllämme ole samaa merkitystä kuin Italian räjähdyksellä, mutta meidän hallituspolitiikkamme varovaisuus voi vielä osoittautua meidän onneksemme.”
- Varsinainen jytky ja räjähdyshän kuultiin runsas vuosi sitten Atlantin takaa. Oliko sekin osa samaa hyökyaaltoa, joka vyöryy nyt Italian yli?
”Teoreettisesti kyllä. Käytännössä ei. Amerikan historia on niin erilainen kuin Euroopan. Siellä purkautuvat nyt toisenlaiset historialliset paineet kuin täällä. Niillä purkauksilla on maailmanlaajuista, globaalia, merkitystä, kun taas suomalainen jytky ja italialainen räjähdys ovat vain Vanhan Mantereen vatsavaivoja.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti