keskiviikko 5. syyskuuta 2012

111. Toiveajattelun vaarallisuudesta 120906


Tänä aamuna, kun nousin pilvipoutaiseen aamuhämärään, särähti korvissani kaksi nimeä: Päivi Nerg ja Lassi Heininen. Edellinen täysin outo. Jälkimmäinen hyvin tuttu. Molemmat toivat mieleeni toiveajattelun.

Hämmästyin sitä itsekin, koska nimet eivät liittyneet millään tavalla toisiinsa eivätkä asiat, joihin verkkaisesti käynnistyneet aivoni ne yhdistivät, olleet lähelläkään toisiaan.

Sisäministeriön kansliapäällikkö ("Tämä nimitys muistetaan", HS pääkirjoitus 6.9.2012) ja Jäämeri (Lassi Heininen: "Arktisen alueen turvallisuuspoliittinen tilanne", Rauhan Puolesta 4/2012) ovat tosi etäällä toisistaan.

Mutta molemmat kertoivat samasta asiasta, toiveajattelun vaarallisuudesta.

Tämä kaipaa lyhyen selvityksen.

(1) Päivi Nerg. Uutisen mukaan ministerit ovat sopineet keskenään, etteivät he puutu toistensa virkanimityksiin. Kaunis ajatus. Pidetäänhän maatalossakin siat ja lampaat eri karsinoissa. Kettujakaan ei mieluusti päästetä kanatarhaan. Mutta käytännössä tällainen ylen kaunis periaate, hyvän hallinnon kukkanen, johtaa tällaisiin sotkuihin. Pohjimmaltaan syynä on hallitusratkaisu, sixpäkki. Varmaankin ajateltiin, että koska kuuden puolueen puheenjohtajat sidottiin hallitusohjelmalla yhteiseen politiikkaan (suuriin asioihin), yksittäisille ministereille on pakko antaa vapauksia virkanimityksissä (pikku asioissa), jotta he saisivat "näyttöjä" omasta tärkeydestään. Vaarallista toiveajattelua. Paha virhe. Koska ministeriöiden kansliapäälliköt istuvat vallan ylimmillä portailla. He edustavat jatkuvuutta. Ministerit vaihtuvat. Kansliapäälliköt istuvat suojamuurin sisällä. Se on perustuslain henki. Sillä tavalla on tarkoitus suojata tärkeät virat poliittiselta vehkeilyltä. Tässä tapauksessa (jos Hesarin uutinen pitää paikkansa) kyse on kauneusvirhettä suuremmasta poliittisesta möhläyksestä.

(2) Lassi Heininen. Hyvä tuttavani ja suuresti arvostamani kansainvälisen politiikan tutkija on Lapin yliopiston dosentti. Hän on kirjoittanut laajasti arktisen alueen turvallisuuspolitiikasta. Siksi luin aamutuimaan mielenkiinnolla hänen artikkelinsa uusimmasta Rauhan Puolesta-lehdestä, jonka liitteenä tuli myös Le Monde Diplomatiquen ja Novaja Gazetan suomenkielinen versio (4/2012). L.H. kommentoi myös venäläiskenraali Makarovin puhetta, mikä aiheutti pienen kohahduksen. Analyysi oli mielestäni laadittu huolellisesti. Asiat olivat kohdallaan. "Arktisella alueella on meneillään moniuloitteinen geopoliittinen muutos, joka on ympäristöllinen, taloudellinen ja poliittinen." Aivan oikein. Totta on myös se, että "sotilaallinen yhteenliittymä, kuten myös armeijan omaava valtio, valmistautuu voimankäytön varalta. Niin tekee Yhdysvallat ja Nato, ja niin tekee myös Venäjä."

Lopuksi dosentti Lassi Heininen toteaa arktisen alueen vakauden olevan "merkittävä saavutus epävakaassa sekä alueellisten konfliktien ja sotien että jatkuvan terrorismin ja sen vastaisen taitelun kyllästämässä kansainvälisessä järjestelmässä."

Tämäkin on (lienee) oikea johtopäätös, samoin kuin se, että "tässä järjestelmässä pysyvää on muutos."

Mutta. Mutta.

Ajatus siitä, että kaikesta tästä syntyisi jossakin vaiheessa "uusi, demokraattisempi maailmanjärjestys" on vaarallista toiveajattelua. Lähes sokeaa.

Näin sanon, vaikka dosentti Heininen asettaa tälle kehitykselle ehtoja, jos-lauseita, jotka antavat mahdollisuuden (jälkikäteen) selittää, että kaikki ei mennytkään niin hyvin kuin parhaimmissa unelmissa ajateltiin.

Johtopäätös.

Näissä molemmissa tapauksissa (Nerg, Heininen) toiveajattelun yltä pitäisi riisua keinotekoinen, hämäävä, varjo.

Olisi tunnustettava (tosiasiana!),

- että yksittäisen ministerin oikeus tehdä yksinään perustuslain henkeä ja politiikan uskottavuutta nakertavia päätöksi on virhe, jota ei saa kätkeä vaikenemisen verhoon ja

- että arktisella alueella on jo otettu vaarallisia askeleita väärään suuntaan ja että niiden oikaiseminen tai uusien virheiden välttäminen on jo nyt käynyt mahdottomaksi, mistä syystä alueesta on tullut maailmanrauhaa vaarantava konfliktipesäke, jonka välittömään vaikutuspiiriin myös Suomi kuuluu

Toiveajattelu kuuluu unten maailmaan. Mutta sieltä, piilotajunnasta, löytyy myös yllättäviä, myönteisiä ratkaisuja, jos niitä osaa etsiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti