tiistai 23. syyskuuta 2014

286. Valinta 140923

Ihminen tekee valintoja kaiken aikaa. Aamusta iltaan. Öisin ja unissaankin. Joidenkin mielestä jopa ennen syntymäänsä ja kuolemansakin jälkeen.
Valinta kuuluu siis aivan normaaliin elämään. Siinä ei ole mitään poikkeuksellista.
Tavallisesti emme edes huomaa tekevämme valintoja, vaan ne tapahtuvat automaattisesti, rutiininomaisesti.
Joskus teemme kuitenkin tietoisia valintoja, ja silloin ne saattavat olla hyvinkin vaikeita. Tunnemme seisovamme temppelin harjalla, jossa ”väärä valinta” voi johtaa tuhoon ja ”oikea valinta” onneen.
”Eilen, illansuussa”, ajattelin pyytä sinua jälleen Ryssänkärkeen, mutta kun taivas oli synkässä pilvessä ja vettä tuli kuin aisaa, päätin, että no way. Olkoon. Jätetään huomiseen. Ja tänään tilanne olikin toinen, kun aurinkokin näyttäytyi. Piti vain pistää jo pitkät kalsarit jalkaan.”
Viljo Vähänen lähestyi jälleen valitsemaansa aihetta kaukaa, monen mutkan takaa. Hän oli puhunut jo pitkään matemaattisista valintateorioista, vaikka tiesi hyvin, että ne olivat minulle aika etäisiä ja että lopulta päätyisimme kuitenkin johonkin arkisempaan, elämänläheisempään aiheeseen.
Valinnoista hän kuitenkin halusi puhua.
Kurt Gödel todisti vuonna 1939, että valinta-aksiooma voidaankin ristiriidattomasti yhdistää Zermelon-Fraenkelin aksioomeihin. Vuonna 1963 Paul Cohen toisaalta todisti, että sitä ei voida todistaa ZF-aksioomien avulla eli se on niistä riippumaton. Matematiikan eri aloilla on runsaasti lauseita, jotka voidaan todistaa ainoastaan valinta-aksiooman avulla. Nykyisin eniten tutkittu ja käytetty joukko-opin aksiomaattinen järjestelmä on juuri ZF-aksioomat, joiden joukkoon usein lisätään myös valinta-aksiooma, jolloin niistä käytetään lyhennettä ZFC …”
Kuuntelin sitkeästi, vaikka olin jo pitemmän aikaa ollut täysin ulalla.
Lopulta keskeytin.
- Aivan niin. Jees. Mutta eikö nyt jo voitaisi siirtyä vähän konkreettisempiin valintoihin. Varmaan sinulla oli mielessä …
”Matematiikka on kyllä ihan konkreettista tiedettä eikä se koskaan ole ollut kovin kaukana filosofiasta. Kun Descartes kehitteli analyyttista geometriaansa, hän loi aksiomaattiseen joukko-oppiin oman käsitteistönsä, joka on eräs nykyisen matematiikan perusosista. Karteesinen tulo on joukko-operaatio …
Viljo Vähänen yritti vielä hetken jatkaa matemaattisia kuvioitaan, joista hän on aina ollut kiinnostunut, mutta lopetti, kun huomautin käyneeni aamupäivällä valintatalossa.
- Sehän on hyvä esimerkki siitä, kuinka valinta on iskostunut arkikäytäntöön. Mennään taloon ja valitaan tavaroita. Ei se sen kummempaa ole.
”Eipä niin. Muistelen, että sinäkin yritit joskus anno dazumal vääntää ”markkinataloutta” uuteen uskoon kutsumalla sitä ”valintataloudeksi”. Sehän taisi elää kymmenkunta vuotta kokoomuksen ohjelmissa, kunnes ”vapaat markkinat” iskivät koko voimallaan takaisin.”
- Niinhän siinä kävi. Ei auttanut, vaikka lainasin sanan ”sosiaalinen” suoraan vapaan markkinatalouden saksalaisesta versiosta eikä siihen nyt enää ole aihetta palata, koska ”vapaa markkinatalous” on ottanut täydelliseen hallintaan maailmantalouden. Siellä ei ole kynnen mustuaisen vertaa tilaa sosiaaliselle ajattelulle …
”Eihän se nyt aivan noin synkkä ole. Onhan kapitalismin kritiikki noussut viime vuosina ihan kunnioitettavalla tavalla otsikoihin.”
Tästä pääsimme Viljon kanssa helposti yksimielisyyteen. Totesimme kyllä, ettei väittely Thomas Pikettystä ole vielä johtanut kovin selväpiirteisiin koulukuntiin, vaikka kommunismin aave ei liikukaan vuonna 2014 Euroopan taivaalla yhtä vikkelästi kuin vuona 1848.
Ennen kuin lähestyimme paluumatkallamme Kasinon rannan nurmikkoja ja hietikkoa, kerroin vielä Viljolle tärkeästä valinnasta, jonka tein sunnuntai-iltana, kun päätin olla katsomatta sarjaohjelmaa Tanssii tähtien kanssa ja valitsin sen sijaan Yle Teemalta Kino Klassikon Jeanne d’Arcin kärsimys.
- Eihän se tienkään ollut mikään temppelinharja-valinta, joka olisi mullistanut elämääni, mutta tietoinen valinta se joka tapauksessa oli. Enkä yhtään kadu. Musta-valkoinen, mykkä filmi vuodelta 1928, kymmenen vuotta ennen syntymääni, teki satavarmasti syvemmän vaikutuksen mielenmaisemaani kuin yksikään juhlapukuun pukeutunut tanssipari olisi koskaan voinut tehdä. Tunsin hyvin La Pucelle d'Orléans ja olen tanssin ystävä, mutta ajatus siitä, että englantilaiset olivat syvällä Ranskassa tappelemassa ja tappamassa ja polttivat sitten inhottavien juonten seurauksena nuoren tytön roviolla, iski vahvasti elinhermooni, kun ajattelen kaikkea sitä tuskaa ja raivoa, jota sota tälläkin hetkellä aiheuttaa eri puolilla maapalloa. Ei sitä kepeät askeleet parkettilattialla voi pyyhkäistä pois.  






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti