tiistai 15. heinäkuuta 2014

258. Läpivalaistu valta 140715

Kun pääministeri Aleksander Stubb oli valinnut oman puolueensa ministerit omaan hallitukseensa, Ilta-Sanomat (14.7.2014) innostui kysymään, kuka Suomea oikeasti johtaa, ja vastasi itse esittelemällä yhdeksän vallankäyttäjää. Ei numerojärjestyksessä eikä edes aakkosjärjestyksessä, vaan vähän sikinsokin.
Jättämällä presidentin ja pääministerin pois listalta lehti antoi ymmärtää, ettei itsestäänselvyyksiä kannata lukijoille tarjoilla.
Lopputulos on aika onnistunut. Näinkin valtaa voidaan läpivalaista. Annetaan passikuvamaiset kasvot asialle, jonka todellinen luonne on niin salainen ja vaikea, ettei sitä ole onnistuttu useissa, vakavastikin otetuissa tieteellisissä tutkimuksissa koskaan paljastamaan.
Pohjoismaiset ja suomalaiset valtatutkimukset ovat jääneet haromaan tyhjää ilmaa. Samaan sarjaan kuuluu oma väitöskirjani Läpivalaistu valta. Suomalaisten kansanedustajien persoonallisuustyyppien tarkastelu kuvakertomustestin avulla (Valiotieteellisen yhdistyksen julkaisusarja. Politiikan tutkimuksia 18, Helsinki 1991).
IS:n lista kolkuttelee kuitenkin oikeita ovia.
Yhdeksästä nimestä neljä on kansliapäällikköä, kaksi entistä ministeriä, yksi ministeriön osastopäällikkö, yksi ministeriryhmän erityisavustaja ja yksi puoluesihteeri.
Poliittisen vallan ohjakset ovat tiukasti hallituspuolueiden käsissä. Opposition tehtäväksi on jäänyt vain kapuloiden heittely hallitusvankkureiden rattaisiin.
Tässä ei ole mitään uutta tai ihmeellistä. Sen ymmärsivät kirkkaasti myös vuonna 1983 valitut kansanedustajat (200) sekä ne 58 entistä kansanedustajaa, jotka olivat mukana vuoden 1984 eduskuntatutkimusprojektissa Heidän mukaansa varsinainen valtakeskus oli Valtioneuvosto (99,0%), jonka varjoon jäivät niin presidentti (76,9%) kuin eduskuntakin (67,8%). Virkamieskunta oli valtahierarkiassa myös aika korkealla (66,5%), mutta oppositiopuolueet pahnan pohjimmaisina (7,1%). (ks. Martti Noponen, toim, Suomen kansanedustusjärjestelmä, WSOY 1989, s. 311).
Valtatutkimusten valokeila on yrittänyt etsiä vaikuttajia myös poliittisen koneiston ulkopuolelta, siitä porukasta, josta yhtään nimeä ei löydy IS:n vallankäyttäjien listalta. Tulokset eivät ole hääppösiä.
Silloin tällöin ollaan kyllä oltu huolestuneista siitä, että työmarkkinajärjestöille on valunut liian paljon valtaa (esim. Iiro Viinanen samaisessa IS:n jutussa) tai että jollekin yksityiselle henkilölle (esim. UKK:lle) on kasaantunut liian paljon valtaa poliittisen koneiston sisällä, mutta kiistatonta näyttöä asiasta ei ole saatu.
Sama koskee myös ”neljättä valtiomahtia” (lainsäädäntövallan, toimeenpanovallan ja tuomiovallan ohella) eli mediaa, jonka roolista ja vaikutusvallasta on jatkuvasti kinasteltu.
Tosiasiaksi näyttää jäävän se, että demokraattisen järjestelmän valtakeskusta ei pystytä paljastamaan minkäänlaisen laitteen (tutkimusmenetelmän) avulla ja että ainoa järjestelmä, jonka valtakeskus paistaa kuin Naantalin aurinko tai Hangon keksi on tyrannia, ehdoton yksinvalta.
Mutta epäilyksen varjo vaeltaa kuitenkin levottomana ympäri maita ja mantereita.
Erityisesti tämä koskee taloudellista valtaa. Rahan valtaa.
Missä sen ydin on? Missä ja miten se liikkuu? Miten se vaikuttaa poliittiseen (yhteiskunnalliseen) päätöksentekoon? Kuka tai ketkä hallitsevat sitä tähtitieteellisen suurta rahamassaa, joka kiertää päivittäin  valon nopeudella ympäri maapalloa?
Pitäisikö valtiovarainministeriön vero-osaston päällikölle, jonka nimi on IS:n listalla, antaa entistä järeämmät aseet harmaan talouden kuriin saattamiseksi (sen lisäksi, mitä hallinto-oikeus on juuri päättänyt)? Mitä johtopäätöksiä pitäisi tehdä Credit Suissen tuoreimmista laskelmista koskien varallisuutta ja tulonjakoa?
Kysymyksiä riittää.
Vastausten löytämistä vaikeuttaa jatkuva epätietoisuus vallan perimmäisestä olemuksesta.
Mitä me siitä oikeastaan tiedämme?
Itse katson aina silloin tällöin väitöskirjani kuviota, jonka olen saanut Denis Wrongin ”valtapuusta” (ks. Läpivalaistu valta, Kuvio 3. Vaikutusvallan, vallan ja arvovallan väliset suhteet. s. 13)
Erityisen tärkeältä tuntuu erottelu tiedostamattoman ja tiedostetun vallan välillä.
Jos ihmisellä (vallankäyttäjällä) tarkoitus käyttää valta-asemaansa hyväksi jonkin tietyn tavoitteen saavuttamisesi, hänellä on neljä vaihtoehtoa: (1) Pakko (fyysinen tai psyykkinen), (2) Manipulaatio, (3) Taivuttelu tai (4) Arvovalta (pakotettu, sisäistetty, legitiimi, asiantuntemus, henkilökohtainen).
Minkä näistä suomalainen vallankäyttäjä valitsee? Mitä hän käyttää omassa työssään?
Kokeneen vallankäyttäjän työkalulaatikossa nämä kaikki välineet saattavat olla hyvässä ja kauniissa järjestyksessä, mutta hän suojelee omaa  integriteettiään tiukasti päästämättä tutkimuksen valokeilaa tunkeutumaan valtansa aarrekammioon.
Erot saattavat olla käytännössä hiuksenhienoja. Pakkokin voi olla väkivallatonta. Legitiimi valta (ministeri, kansliapäällikkö) tuntuu selvältä, mutta voi käytännössä johtaa mitä koukeroisimpiin tilanteisiin erityisesti niissä ministeriöissä, joissa on kaksi ministeriä.
Entä asiantuntemus? Tarvitseeko ministeri sitä, jos kansliapäällikkö tietää kaiken? Onko hänen vallankäyttönsä silloin tiedostamatonta, vai mitä?
Eräs valtatutkimuksen mielenkiintoisista suuntauksista kulkee käsi kädessä psykologian, erityisesti persoonallisuustutkimuksen kanssa. Silloin siihen tulee välttämättä myös sosiologian ja historiantutkimuksen elementtejä.
Vallankäyttäjähän on aina kiinni omassa ajassaan, omassa ympäristössään ja omassa geneettisessä perinnössään.
Pitäisi oikeastaan voida astua Väyrysen nahkoihin voidakseen läpivalaista (ymmärtää) Väyrystä vallankäyttäjänä, tai Alex Stubbia samassa ominaisuudessa.
Tuskin sekään tuottaisi satavarmaa tulosta.

Jokaisella vallankäyttäjällä on omat unensa ja unelmansa. Niitä ei ulkopuolinen tutkija näe eikä pysty läpivalaisemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti