maanantai 21. heinäkuuta 2014

262. Juuri samalla sekunnilla 140721

Aamutuimaan ajatukset kirmaavat joskus vallattomasti. Tuntuu kuin yön kutomat assosiaatioverkot hajoaisivat ja lähtisivät lentoon kuin poppeleiden pehmeät siementyynyt tuulenvireessä.
Näin kävi minulle tänään, kun laskeuduin aamulenkilläni Myllykallion tykiltä Lahnaruohontielle ja aloin ajatella ajan olemusta, siis erästä fysiikan perussuuretta, jonka yksikkönä on sekunti.
Mitä maailmasta tapahtui juuri sillä hetkellä, kun pulssini oli selvästi kohonnut noustessani jyrkkää rinnettä ylöspäin ja kun nyt olin laskeutumassa alaspäin?
Ajatus täsmentyi, kun oli päässyt siihen pieneen huoneeseen, jossa kuninkaallisillakin on oikeus istua yksinään ja kun kuulin ensimmäisen, vienon loiskahduksen.
Kuinka moni maapallon ihmisistä oli juuri sillä sekunnilla samassa tilanteessa? Mitä se heille merkitsi? Mikä oli teon tuotos ja arvo? Paino. Väri. Muoto. Oliko se hyväksi vai pahaksi? etc.
Ajatukset todellakin parveilivat kuin pikkuriikkiset ötökät.
Ja siitä tuli tietysti mieleen, ettei kahdella jalalla kävelevä ihminen ole suinkaan ainoa olento, joka jättää jälkeensä jätöksiä, vaikka lienee monisoluisista, aitotumaisista eliöistä ainoa, joka kiinnittää huomiota loiskahdukseen.
Joillekin ihmisille numerot ja luvut sekä niillä suoritettavat laskutoimitukset ovat hauskaa leikki. Minulle eivät. Päinvastoin. Minulle ne ovat vähän vieraita ja pelottaviakin.
Siksi en ajatellutkaan ryhtyä laskemaan oman loiskahdukseni osuutta maapallolla tällä hetkellä elävien ihmisten aiheuttamista loiskahduksista, mutta tarkistin kuitenkin huvin vuoksi Googlesta, mikä nyt on maailman väkiluku.
YK:n arvion mukaan maailman väkiluku ylitti seitsemän miljardia viime vuoden lokakuussa ja sen arvioidaan saavuttavan kahdeksan miljardin rajan vuonna 2025.
Harppaus eläinten maailmaan olisi räjäyttänyt ajatuspankkini, joten en uskaltanut edes vilkaista siihen suuntaan.
Joka tapauksessa ymmärsin, että oma loiskahdukseni olisi häviävän pieni murto-osa samalla sekunnilla tapahtuneista, vastaavanlaisista loiskahduksista maapallolla.
Sen sijaan palasin takaisin itse sekuntiin. Ajan mysteeriin.
Vältin huolellisesti sotkeutumasta ajan määrittelemisen ja mittaamisen sokkeloihin.
Itselleni oli selvää, että juuri samalla sekunnilla, jolloin kuulin oman loiskahdukseni, maapallolla (ihmis-, eläin- ja kasvikunnassa) tapahtui tiettyjä asioita täysin riippumatta asettamistamme aikavyöhykkeistä tai siitä, missä paikassa maapallo oli sillä hetkellä omassa aurinkokunnassamme. Eikä silläkään ollut merkitystä, mihin suuntaan tai millä nopeudella oma galaksimme oli liikkumassa poispäin siitä pisteestä, jossa alkuräjähdyksen oletetaan tapahtuneen niin ja niin monta miljardia vuotta sitten.
Itse asiassa ”tietyillä asioillakaan” ei ole merkitystä. ”Loiskahdus” on siinä mielessä vain sattumanvarainen ”hetki”.
Mutta tällainen ajatusparven lento antaa myös mahdollisuuden levittää yön kutoma assosiaatioverkko työpöydälle, jolloin samanaikaisia polttopisteitä on helpompi tarkastella.
Juuri samalla sekunnilla
(1) Yksi (Kemppinen) kirjoittaa, että Vladimir Putin edistää kaikin keinoin maansa eli Venäjän etuja eikä sitä ei saa unohtaa, ja Toinen (Ruukinmatruuna) uhoaa, että samainen Putin on vainoharhainen, patologinen valehtelija.
(2) Yksi (Israel) tukkii tykkitulella tunneleita varmistaakseen oman turvallisuutensa, ja Toinen (Hamas) käyttää siviilejä ihmiskilpenään varmistaakseen oman turvallisuutensa.
(3) Yksi leikkaa järkyttävän tapahtuman uhrilta nimettömän irti saadakseen sormuksen itselleen, ja Toinen laskee surukynttilän kaukana tapahtumapaikasta.
(4) Yksi nostaa porsasta suuremman, kuparihohtoisen karpin järvestä, ja Toinen haaveilee, että pääsisi edes kerran tänäkin kesänä mato-ongelle.
(5) Yksi arvelee, että Kepler-186f-tähteä kiertävällä Gliese 0823:lla on älykästä elämää, ja Toinen ei ole koskaan kuulutkaan eksoplaneetoista. 
(6) Yksi kuuli vuonna 1950 ensimmäisen kerran, kun Edith Piaf lauloin radiossa hymnin rakkaudelle, ja Toinen näki, kuinka Lang Lang soitti heinäkuussa 2014 Schönrunnin linnan taikayössä taivaallisesti Mozartin Turkkilaisen marssin.
Aika ja paikka. Olemme tottuneet siihen, että ne ovat kiistattomasti olemassa. Juuri samalla sekunnilla voi tapahtua miljoonia asioita missä tahansa.
Mielikuvitus ei kuitenkaan pysy siinä karsinassa. Se sallii ajatusten parveilla ilman esteitä paikasta toiseen, eilisestä tähän päivään ja takaisin. Myös kauas tulevaisuuteen.
linnan taikayössä taivaallisesti Mozartin Turkkilaisen marssin.uloin radiossa hymnin rakkaudelle, ja Toinen näki, kuinka Lang L




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti